TURISM RURAL. AGROTURISM

Agroturismul este acea forma de turism în care persoana (sau grupul) se deplasează, cazează și își desfășoară activitatea într-un cadru natural, în mediul rural. Agroturismul este capabil să valorifice excedentul de cazare existent în gospodăria țărănească prin implicarea turiștilor în viața gospodăriei și furnizarea acestora de servicii si activități (masă, cazare, interacțiune cu mediul socio-natural) proprii gospodăriei țărănești, fără a-i conturba acesteia specificul.
Turismul rural îmbrățișează toate activitățile turistice derulate în mediul rural, având drept scop valorificarea potențialului natural și uman al satelor.

Turismul rural, în ansamblul său, include o paletă largă de modalităţi de cazare, de activităţi, evenimente, festivităţi, sporturi şi distracţii, toate desfăşurându-se într-un mediu tipic rural. Este un concept care cuprinde activitatea turistică organizată şi condusă de populaţia locală rurală şi care are la bază o strânsă legătură cu mediul ambiant natural şi uman. Agroturismul vine ca o activitate complementară, ce valorifică excedentul de spaţii de cazare existent în gospodăria ţărănească, pregătit şi amenajat special pentru oaspeţi; care se constituie dintr-un ansamblu de bunuri şi servicii oferite de gospodăria ţărănească spre consumul persoanelor. Ferma rămâne un simbol foarte puternic pentru locuitorii din mediul urban prin casa fermierului, a ţăranului, a celui care cunoaşte secretele naturii, cunoaşte locurile cele mai bune de pescuit din zonă, de cules ciuperci apreciate de consumatori; este locul în care se cresc animale domestice, cu care orăşeanul a pierdut contactul, este locul în care se pot mânca fructe proaspete, locul unde se succed generaţii, reprezentând în acelaşi timp, un loc şi un mod de viaţă aparte. Satul ocupă un loc deosebit în imaginea orăşeanului, semnificând dimensiunea umană, animaţia locală specifică, evocă primăria, birtul, şcoala, biserica, locuri care au marcat viaţa oamenilor secole de-a rândul. Aici se regăsesc artizani, comercianţi, mici întreprinzători, actori locali care fac viaţa mai uşoară la ţară. Reprezintă, de asemenea, locul de baştină a celor mai frumoase sărbători, a celor mai frumoase obiceiuri de nuntă, botez sau de iarnă. Ferma, satul şi spaţiul rural, împreună sau separat, constituie farmecul turismului rural prin atractivitate. Turismul rural trebuie înţeles ca o formă de activitate care asigură populaţiei urbane cele mai adecvate condiţii de terapie împotriva stresului, determinat de tumultul vieţii 2 cotidiene. Această formă de turism, este puternic influenţată de factorii psihologici şi se adresează prin excelenţă iubitorilor de natură, celor care ştiu să o folosească în avantajul sănătăţii şi reconfortării lor, fără să o distrugă.

Activitatea de agroturism, are la bază trei elemente interdependente:
• atracţia faţă de frumuseţile naturale, etnografie, de noutatea, farmecul şi evenimentele specifice vieţii la ţară;
• cazarea şi masa, care, chiar dacă nu sunt la standardele hoteliere trebuie să fie de calitate şi oferite cu ospitalitate;
• transportul, căile de acces spre mediul rural sunt vitale pentru asigurarea unui flux continuu de turişti.

RELAŢIA TURISM RURAL - MEDIU ÎNCONJURĂTOR Turismul rural, mai mult ca oricare alt domeniu de activitate, este dependent de mediul înconjurător care reprezintă „materia sa primă”, de obiectul şi domeniul de activitate şi de desfăşurare a turismului, care este suportul său cadru, purtătorul resurselor sale. Relieful, pădurile, râurile, lacurile, marea, monumentele naturii sau de artă şi arhitectură, aerul sau apele minerale etc., componente ale mediului înconjurător, se constituie şi ca resurse agroturistice ce favorizează desfăşurarea agroturismului de odihnă şi recreere, de tratament balnear, de litoral sau cultural, drumeţie etc. Cu cât aceste resurse sunt mai variate şi complexe şi mai ales, nealterate, cu proprietăţi cât mai apropiate de cele primare, cu atât interesul lor turistic este mai mare, iar activităţile pe care le generează sunt mai valoroase şi mai atractive, răspunzând unor foarte variate motivaţii turistice.
În aceste condiţii, relaţia turism rural-mediul înconjurător are o semnificaţie deosebită, dezvoltarea şi ocrotirea mediului înconjurător reprezentând condiţia sine-qua-non a agroturismului, orice modificare produsă de acestuia aducând prejudicii şi potenţialului turistic prin diminuarea sau chiar anularea resurselor sale.

IMPORTANT DE INTELES SI PUS IN PRACTICA !!!
Romania are, inca, un mare potential pentru o dezvoltare locala a turism-ului rural.
In fiecare comuna din Romania, exista acest potential. Adica in fiecare localitate, exista oameni gospodari, oameni care au respectat traditiile si obiceiurile stramosesti. Este de neconceput ca un gospodar dintr-o localitate, care are necesarul optim pentru a primii oaspeti din intrega lume, sa nu isi doreasca un beneficiu financiar suplimentar.
Si nu in cele din urma, deosebit de importante si benefice, sunt relatiile inter-umane, experientele de viata impartasite reciproc si prieteniile ce survin si continua in timp.