Comuna MODELU, judet CALARASI, Romania.

Comuna Modelu , reprezinta una dintre localitatile din Romania cu o pozitionare geografica deosebit de atractiva, avantajoasa si benefica, fiind situata pe malul stang al fluviului Dunarea si al bratului Borcea.

Aflata in estul judetului Calarasi si la limita cu judetul Constanta, comuna Modelu este traversata de soseaua nationala DN3B, care leaga Calarasi-ul de Fetesti, precum si de soseaua nationala DN21, care leaga Calarasi-ul de Slobozia.

Atestarile istorice mentioneaza ca la sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Tonea și făcea parte din plasa Borcea a județului Ialomița fiind formată din satele Tonea, Cadina, Roseți-Clăcași și Gambeta, precum și din târlele Nacu, Sârbi, Căprăreasa, Budulea, Puțu din Grind, Potârnichea, Mănucu, Ceacănu, Nisipu și Prodanu, având în total 1483 de locuitori. În comună existau o școală mixtă și două biserici. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în plasa Ciocănești a aceluiași județ, având satele Tonea și Satu Model, cu 1913 locuitori; tot atunci, în nordul comunei actuale, a apărut în aceeași plasă și comuna Radu Negru, cu satele Radu Negru și Stoenești, având 2416 locuitori.

În 1950, a trecut în administrarea raionului Călărași din regiunea Ialomița și apoi (după 1952) din regiunea București. În 1968, a revenit în componența județului Ialomița, reînființat, fiind deja numită Modelu, după noua reședință. Tot atunci, comuna Radu Negru a fost desființată și satele ei au fost incluse în comuna Modelu, comună suburbană a municipiului Călărași. În 1989, s-a renunțat la conceptul de comună suburbană, iar comuna Modelu a fost subordonată direct județului Călărași. In prezent comuna Modelu este formata din satul de resedinta Modelu, precum si satele Tonea și Radu Negru.

Populatia actuala a comunei Modelu este de peste 10052 de locuitori, numarandu-se printre comunele mari din Romania, cu stabilitate demografica.

Două obiective din comuna Modelu sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Călărași ca monumente de interes local. Ambele sunt clasificate ca monumente memoriale sau funerare: crucea de piatră din secolul al XVIII-lea, aflată între satul Radu Negru și mănăstirea Radu Negru și crucea de hotar din secolul al XIX-lea, aflată in vecinatatea scolii din satul Tonea, la 10 m, pe dreapta DN3B în direcția către orasul Fetești.

Mănăstirea Radu Negru este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Modelu, județul Călărași. Clădirea bisericii mănăstirii de călugări datează din 1913. Construcția, în stil bizantin fiind începută în 1909, reprezinta o adevarata opera arhitecturala, accentele crestin-ortodoxe conferind-ui o Aura de energie si Binecuvantare Divina.

Construcția este așezată pe un fundament de cruce greacă, având trei turle, două mai mici pe naos și o turlă mare pe pronaos.

Arhitectura turlei include opt ferestre din lemn de stejar.

Icoana ˙Maicii Domnului este o piesă unica, fiind inclusa in patrimoniul national. Aceasta lucrare Iconografica de o profunda si sensibila exprimare artistica, a fost pictată în 1846 și a fost donata manastirii de celebrul Gambeta.

Populatia comunei Modelu, este formata din oamenii de confesiune crestin – ortodoxa , in proportie de peste 90 %.

Sarbatorirea comunei Modelu, consacrata si respectata, are loc cu ocazia Hramului Sfintilor Imparati Constantin si Elena, in data de 21 mai.

Cu aceasta ocazie, in localitate se organizeaza activitati culturale si spectacole artistice, cu participarea a numerosi reputati artisti din folclorul romanesc si diferite alte genuri muzicale, care fac deliciul publicului prezent.

Zilelele comunei Modelu, reprezinta un prilej de relaxare, incantare si buna dispozitie pentru mii de oameni, localnici sau veniti din alte localitati.

In comuna Modelu, Nume Predestinat, harnicia, respectul fata de valorile umane, istorie, traditii si mai ales ospitalitatea sunt in prim plan-ul unei existente incununate de o viata cu adevarat exemplara, vrednica de numele comunei.

Comuna Modelu, prin potentialul exceptional pe care-l detine (geografic, logistic,uman, etc) reprezinta un punct de atractie deosebit de favorabil pentru investitii, parteneriate si dezvoltare economica sustenabila pentru prezent si viitor.

De retinut, apreciat si respectat este faptul ca incepand cu anul 2004, comuna Modelu a beneficiat de o administratie locala competenta si responsabila din partea primarului localitatii si a echipei de lucru a Primariei.

Om de o calitate umana ireprosabila, domnul Primar Gheorghe DOBRE, reprezinta un exponent de seama a ceea ce inseamna a fi un gospodar veritabil, un om implicat trupeste si sufleteste in tot ceea ce inseamna binele obstei, progres, modernizare, educatie si o permanenta comunicare si colaborare cu oamenii. Prin spiritul sau energic, deschis si o tenacitate exemplara, domnul Primar Gheorghe DOBRE si echipa sa de lucru din cadrul Primariei , a avut o contributie remarcabila la dezvotarea si imbunatatirea, neincetata a vietii pentru locuitorii din Modelu.

Liberal convins, disciplinat si atent la problemele locuitorilor, prin intreaga sa acivitate, domnul Gheorghe DOBRE, si-a adus un aport substantial la bunul mers al vietii sociale, educationale si economice in Modelu.

Din strabuni, exista o maxima, o pardigma plina de esenta si adevar:

OMUL SFINTESTE LOCUL !

In acest sens domnul Primar Gheorghe DOBRE, este un exemplu ELOCVENT !

Comuna Modelu detine toate atuurile si capacitatiile pentru acele persoane, fizice sau juridice, ce sunt sau pot fi interesate sa investeasca, sa construiasca si sa beneficieze de potentialul deosebit de atractiv si remarcabil pe care-l ofera in mod indubitabil localitatea, locuitorii si o administratie performanta, profesionala si deschisa pentru tot ceea ce poate insemna plus valoare pentru un viitor comun, mai sigur si mai bun.

Utilitati existente – gaze naturale, canalizare, internet de mare viteza(fibra), energie electrică, Telefonie mobilă şi digital, Cablu TV

Suprafete de teren extravilan si intravilan, unde se poate investii/construii, etc

Total: 11.139,95 ha din care intravilan – 626,55 ha și extravilan - 10.513,40 ha

Numar de gradinite si scoli existente. – 3 Școli, 4 Grădinițe

Proiecte locale in curs de derulare si de viitor.

- MODERNIZARE STRAZI IN SATELE MODELU SI TONEA - 11,3 KM (CONTRACT FINANȚARE SEMNAT - ANGHEL SALIGNY)

- MODERNIZARE DRUMURI DE INTERES LOCAL IN COMUNA MODELU, JUDETUL CALARASI – 2,111 KM (CONTRACT FINANȚARE SEMNAT - ANGHEL SALIGNY)

- AMENAJARE TEREN DE FOTBAL CU GAZON ARTIFICIAL IN SAT MODELU, COMUNA MODELU, JUDETUL CALARASI

- EXTINDERE 8 km RETEA DE DISTRIBUTIE GAZE NATURALE, SATELE MODELU SI TONEA, COMUNA MODELU JUDETUL CALARASI – total rețea 40 km, - CONSTRUIRE CORP GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT ”BROTACEL” COMUNA MODEU, JUDETUL CALARASI

- EXTINDERE RETEA CANALIZARE 10,5 KM(CERERE DE FINANTARE DEPUSA PE PNRR) – total rețea existentă – 19,4 km

- ACHIZITIONAREA DE UTILAJ PENTRU INTRETINERE CANALIZARE SI CURATARE STRAZI – VIDANJA(procedura finalizata)

- REABILITARE, MODERNIZARE, EXTINDERE(PRIN DESFINȚARE CORPURI C2, C3, SI C4) SI DOTARE SCOALA GIMNAZIALA NR. 2, SAT MODELU – COMUNA MODELU, JUDETUL CĂLĂRAȘI(proiect in derulare)

- „SISTEM DE MONITORIZARE SI SIGURANTA A SPATIULUI PUBLIC IN COM. MODELU JUD. CALARASI” (CONTRACT FINANTARE SEMNAT – proiect în derulare depus pe PNRR)

- Demararea procedurii de achizitionare servicii ”REALIZARE DTAC, PROIECT TEHNIC, ASISTENTA TEHNICA DIN PARTEA PROIECTANTULUI, DETALIII DE EXECUTIE PRIVIND INVESTITIA „MODERNIZARE DRUMURI DE INTERES LOCAL IN COMUNA MODELU, JUDETUL CALARASI” -3,582 km – finanțat din fonduri locale,

Facilitati oferite posibililor investitori, parteneri - Teren pentru construirea de microintreprinderi.

Personal calificat în diferite domenii.

Toate facilităţile permise de lege

Oportunitati de afaceri: agricultura, piscicultură, turism, agroturism, energie verde, etc.