MAREA NEAGRĂ

Marea Neagră este o mare semi-închisă din bazinul atlantic, componentă a Mării Mediterane, de care se leagă prin mările Marmara şi Egee şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Din punct de vedere geografic, Marea Neagră este situată între Europa şi Asia (40º55′ si 46º32′ lat. N şi 27º27′ si 41º42′ long. E), într-o regiune în care platformele stabile străvechi intră în contact cu munţii tineri generaţi de orogeneza alpină. Graniţa stabilită de geografi între cele două continente, pe Caucaz şi Strâmtoarea Bosfor taie această mare în două părţi inegale, cea mai mare parte fiind europeană.

Statele riverane Mării Negre sunt: România, Ucraina, Federaţia Rusă, Georgia, Turcia şi Bulgaria.

Suprafaţa Mării Negre, estimată la 423.000 km² (421.638 km², Stanchev et al., 2011) este de aproximativ două ori mai mare decât teritoriul României. Volumul total de apă al mării este apreciat la 547.000 km³, din care cea mai mare parte este improprie existenţei vieţii, fiind contaminată cu hidrogen sulfurat.
Lungimea bazinului Mării Negre (vest – est), între ţărmul golfului Burgas din Bulgaria şi gura râului Inguri din Georgia este de 1.148 km. Lăţimea maximă (nord – sud) cuprinsă între Oceakov (Ucraina) şi Capul Ereğli (Turcia) este de 610 km, iar lăţimea minimă pe meridianul extremităţii de sud a Peninsulei Crimeea (Capul Sarici), de 263 km. Adâncimea medie a Mării Negre este de 1.271 m. Adâncimea maximă atinge 2.212 m (către partea central-sudică, într-un punct situat la 111 km de ţărmul sudic, pe linia care uneşte Capul Chersones (Ucraina) cu Capul Kerempe (Turcia); în apropiere de Yalta 2.206 m.

Marea Neagră comunică cu mările imediat învecinate prin strâmtorile Bosfor şi Kerci.
Strâmtoarea Bosfor are o lungime de aproximativ 31 km şi o lăţime cuprinsă între 3,329 km la intrarea dinspre Marea Neagră şi 2,826 km la ieşirea spre Marea Marmara. Sectorul cel mai îngust (Așiyan-Kandilli), nu depăşeşte 700 m. Adâncimea în strâmtoare variază între 13 m (Așiyan) şi 110 m (între Kandilli şi Bebek). Împreună cu Strâmtoarea Dardanele realizează legătura Mării Negre cu Marea Mediterană, asigurând un schimb activ de ape, care influenţează profund întreaga structură şi funcţionare a acvatoriului pontic.
Strâmtoarea Kerci face legătura dintre Marea Neagră şi Marea Azov. Are o lungime de 45 km, o lăţime care variază între 4,5 şi 15 km şi  adâncimea cuprinsă între 10 m (la capătul nordic) şi 18 m (la capătul sudic). Importanţa Strâmtorii Kerci este mult mai redusă în comparaţie cu Bosforul, datorită dimensiunilor mici ale Mării Azov şi aportului fluvial mai scăzut, după amenajarea hidrotehnică a fluviului Don.

Termica apei variază sezonal. În stratul superficial, temperatura medie anuală a apei este cuprinsă între 11°C în nord-vest şi 16°C în sud-est. Temperaturile cele mai ridicate se înregistrează în luna august (25 – 27°C), iar cele mai coborâte în februarie (0°C în nord-vest şi 8°C în sud-est).

LITORALUL ROMÂNESC

Litoralul românesc se numără printre regiunile cele mai spectaculoase ale țării noastre, oferind peisaje uimitoare. Cu o lungime totală de 245 de kilometri, litoralul românesc se întinde din nord, de la granița cu Ucraina, până în sud, la granița cu Bulgaria, delimitând estul Dobrogei de apele Mării Negre. Pe mai mult de jumătate din întinderea sa (163 km), din extremitatea nordică până aproape de Năvodari, litoralul românesc este dominat de Delta Dunării și lacurile de coastă. Începând din zona Capului Midia (Năvodari) și până la Vama Veche (granița cu Bulgaria), plajele cu nisip fin stăpânesc litoralul românesc. Această porțiune de litoral se întinde pe o distanță de 82 de kilometri și reprezintă zona cea mai frecventata de turiști.

Clima temperată, apa cu salinitate redusă și orientarea plajei către est crează condiții excelente pentru petrecerea unui concediu estival în cele mai bune condiții pe litoralul românesc. Plajele de pe litoralul românesc sunt acoperite cu nisip fin și au o lățime generoasă care atinge în unele locuri 150 – 200 de metri. Există totuși o diferență sesizabilă între plajele din nordul litoralului (Năvodari, Mamaia, Constanța) și plajele din sud. Cele din nord sunt mai late și păstrează o linie a țărmului uniformă, în timp ce întinderile de nisip din sudul litoralului au multe sectoare mai înguste, sunt brăzdate de golfuri sau mărginite de faleze înalte. Pe litoralul românesc soarele străluceste aproximativ 2.500 de ore pe an, medie identica cu cea a plajelor din Croația și foarte asemănatoare cu cea a coastelor mediteraneene.

Litoralul românesc oferă opțiuni de cazare multiple. Turiștii au la dispoziție peste 250.000 de locuri de cazare în hotelurile, vilele și pensiunile agroturistice din cele 12 stațiuni de pe litoral: Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care se adaugă 2 Mai și Vama Veche, însă cu titlu neoficial. Pe litoral există o multime de oportunități de distracție și agrement care acoperă preferințele și exigentele tuturor turistilor care își petrec aici vacanța. În ultimii ani, de-a lungul litoralului s-au dezvoltat numeroase restaurante și terase amenajate pe plajă sau în imediata apropiere a acestei, oferind turiștilor posibilitatea de a se relaxa într-o atmosferă veselă de vacanță și de a se delecta cu preparate românești, internaționale sau pescărești. De asemenea, litoralul românesc oferă posibilități de practicare a tuturor sporturilor acvatice, fiecare stațiune dispunând de baze de agrement moderne. Opțiunile de agrement pe litoral sunt completate de terenuri de tenis, fotbal și golf, parcuri de distracție și centre de divertisment care se întalnesc frecvent în stațiuni. Posibilitatile de distracție sunt întregite de recentele construcții turistice din stațiunea Mamaia dintre care le amintim pe cele mai importante: Aqua Magic și Telegondola. Nu doar plajele întinse și însorite, oportunitățile de cazare și posibilitățile de agrement fac litoralul românesc atractiv! În zona există o mulțime de obiective și atracții turistice care merită vizitate. Muzee, monumente istorice de mare insemnatate, ruine antice, biserici, mănăstiri, rezervații naturale unice în țară și în Europa și multe alte atracții întregesc pitorescul litoralului românesc și al pământului doborgean.