COMUNA VAMA – INIMA BUCOVINEI



Localitatea Vama este situată în România, în nordul judeţului Suceava, în zona montană, suprafaţa fiind de 13628 ha. Este situată la confluenţa râurilor Moldova şi Moldoviţa, la altitudine de 600-800m. Diversitatea formelor de relief lasă o impresie puternică vizitatorului.

Pădurile ocupă 70% din suprafaţa comunei, procent cu care se înscrie între regiunile cu cele mai întinse domenii forestiere din ţară. Relieful este predominant depresionar, comuna Vama fiind situată între Obcina Feredeului, Obcina Humorului şi Masivul Rarău. Temperatura medie anuală este de 3-7 grade Celsius iar cantitatea medie de precipitaţii anuală este de 600-1000 l/mp. Ceaţa este frecventă în perioada rece.

În 2009 comuna a sărbătorit 600 de ani de atestare documentară.

Comuna Vama are o populaţia compusă din 6011 locuitori, grupaţi în 4 sate componente. Satul Prisaca Dornei a fost colonia germană Eisenau. Principalele domenii de activitate sunt creşterea animalelor, cultivarea terenurilor, prelucrarea lemnului, serviciile şi turismul. Populaţia practică încă şi multe dintre meşteşugurile tradiţionale, printre care cioplitul pietrei, ţesutul, prelucrarea lemnului, încondeierea ouălor, potcovirea cailor, toarcerea lânei.

Vama este un punct turistic însemnat şi o importanta bază de plecare spre obiective turistice din zonă. Asigurând legătura între est şi vest sau între zona de podiş şi cea de munte, comuna Vama este o placă turnantă pentru industria turistică suceveană. Dezvoltarea produselor turistice rurale în zona Vama are numeroase puncte forte:

- poziţionare în centrul judeţului Suceava şi al obiectivelor turistice din zonă
- patrimoniu turistic natural şi antropic deosebit de valoros
- acces facil atât rutier cât şi feroviar
- existenţa unor rute internaţionale atât pe calea rutieră E576 cât şi pe calea ferată
- interesul şi preocuparea comunităţii rurale şi a autorităţilor locale
- tarife accesibile
- fructe şi legume proaspete de sezon şi prooduse tradiţionale
- posibilitatea oferită turiştilor de a participa la obiceiuri tradiţionale precum şezători, hore, colinde, hramuri, târguri, nedei, nunţi, spectacole folclorice - existenţa în pensiuni a dotărilor proprii pentru recreere, agrement, activităţi sportive şi de întreţinere.

Potentialul turistic, arhitectural, cultural si religios este absolut remarcabil, oferind multiple si diverse variante, pentru turistii ce viziteaza aceata localitate si zona cu o bogata istorie, atat sociala si culturala culturala, cat si culinara.
Obiective turistice locale:
- STALPUL LUI VODA
- BISERICA DE LEMN
- MUZEUL OULUI VAMA
- CIMITIRUL EROILOR
- CASA MUZEU NICORESCU
Pornind de la VAMA, poti merge sa vizitezi:

- MANASTIREA VORONET HERGHELIA DE LA LUCINA

- CASA MEMORIALA CIPRIAN PORUMBESCU REZERVATIA DE PLOP PITIC LUCINA

- MANASTIREA HUMOR CENTRUL DE CERAMICA NEAGRA – MARGINEA

- PARCUL DE AVENTURI GURA HUMORULUI

- MUZEUL LEMNULUI – CAMPULUNG MOLDOVENESC

- SALINA CACICA

- COLECTIA DE LINGURI - TUGUI – CAMPULUNG MOLDOVENESC

- BISERICA MONUMENT SOLCA

- SCHITUL CODRU – CAJVANA

- MANASTIREA SFANTUL IOAN IACOB – CORLATENI, POJORATA

- BISERICA ARBORE MANASTIREA PUTNA

- MANASTIREA MODOVITA MANASTIREA SUCEVITA

- MANASTIREA SLATINA MANASTIREA RARAU

- PIETRELE DOAMNEI – MASIVUL RARAU

- CASA MEMORIALA NICOLAE LABIS, MALINI CHEILE ZUGRENI

- VATRA DORNEI MANASTIREA RASCA

- MUNTII CALIMANI – 12 APOSTOLI

- COMUNA MUZEU CARLIBABA

- MANASTIREA ORTODOXA DE STIL VECHI – SLATIOARA

- REZERVATIA DE RODODENDRON, CARLIBABA

- MANASTIREA MOISA – BOROAIA LACUL LALA – MUNTII RODNEI

- BISERICA ALBA – BAIA MOCANITA

- MANASTIREA CAMARZANI MANASTIREA PROBOTA

- MUZEUL APELOR – FALTICENI

- MUZEUL DE ARTA ION IRIMESCU – FALTICENI

- MANASTIREA HAGIGADAR CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI

- MANASTIREA SF. IOAN CEL NOU, SUCEAVA - MANASTIREA ZAMCA MANASTIREA DRAGOMIRNA

- MUZEUL NATIONAL AL BUCOVINEI

- BISERICA PATRAUTI

- MANASTIREA BOGDANA – RADAUTI

- MUZEUL ETNOGRAFIC RADAUTI

- CHILIA DANIIL SIHASTRUL

- MANASTIREA SIHASTRIA PUTNEI

Colaborarea cu Louveciennes

Oficial, Vama si Louveciennes (Franta) s-au infratit in 2000, dar relatiile excelente dintre cele doua localitati au fost stabilite din 1990. Buna colaborare s-a materializat in schimburi turistice, in care au fost implicate familii sau grupuri de elevi, schimburi de experienta in administratie si in infiintarea Centrului de informare din Vama, prin care s-a oferit localnicilor, timp de un an, conectare gratuita la Internet.

In localitatea franceza Louveciennes, comunitatea locala a organizat si o serie de manifestari reunite sub genericul Ziua Romaniei. Potrivit informatiilor oferite la momentul respectiv de reprezentantii Comitetului de infratire intre localitatea franceza si comuna Vama, evenimentul a facut parte din actiunile bilaterale organizate periodic de cele doua comunitati

Colaborarea cu Eybens

Având în vedere faptul că localitatea noastră are relaţii de prietenie cu localităţi din Franţa, s-a impus crearea la nivelul comunei a unei asociaţii turistice, astfel că, în luna martie 2009 a fost creeată Asociaţia „Casa Europei ” care are ca scop principal promovarea turismului în zonă şi în localitate şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între comuna Vama şi alte localităţi europene, în special din Franţa.

Începând din anul 1990 comuna noastră a stabilit legături strânse cu localitatea Eybens- Franţa. În decursul anilor s-au desfăşurat numeroase manifestări artistice prezentate de elevii şi adulţii vămeni, schimburi turistice, schimburi cultural-sportive cu partenerii din Eybens. Primăria din Eybens şi Asociaţia „Eybens – Vama – Roumanie” au sprijinit financiar derularea unor proiecte benefice pentru şcoli sau pentru cetăţenii comunei. Ultimul proiect iniţiat de Primăria şi Asociaţia din Eybens a constat în marcarea unor trasee turistice în zonă, trasee care sunt parcurse de localnici, dar şi de turiştii străini care ne vizitează zona. Au fost marcate şapte trasee turistice în Vama şi trasee care fac legătura între localitatea noastră şi mănăstirile din zonă. Acest proiect a fost finanţat de Primăria din Eybens şi Ministerul Afacerilor Externe –Franţa şi a fost inaugurat în iulie 2010, la Primăria Vama, în prezenţa unui grup de francezi care ne-au vizitat zona, dar şi în prezenţa mai multor parteneri, colaboratori ai proiectului:Primăria Eybens, Asociaţia „Eybens-Vama-Roumanie”, Asociaţiile Sipavag şi Corepha din Franţa, Asociaţia „Casa Europei” Vama, Primăriile Vama, Frumosu, Vatra Moldoviţei, Mănăstirea Humorului şi Cacica.

În luna iulie 2012 Primăria şi Asociaţia din Eybens au organizat o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea a 20 de ani de relaţii de prietenie între cele două localităţi. La aceste manifestări grupul de elevi şi adulţi de la Vama au prezentat spectacole artistice şi au organizat o seară românească. Primăriile şi asociaţiile din Eybens şi Vama au făcut schimb de sculpturi în prezenţa persoanelor oficiale din cele două localităţi. Sculptura oferită de Primăria Vama a fost instalată în parc, în faţa „Casei Asociaţiilor”, iar sculptura oferită de Primăria Eybens a fost instalată în faţa Primăriei Vama.

Ultima acţiune realizată recent, a fost finanţarea în vederea marcării unui traseu turistic între Vama şi Frumosu, traseu care face legătura cu un alt marcaj între Frumosu – Obcina Mare şi apoi spre Mănăstirea Suceviţa sau spre Mănăstirea Humorului. Acest proiect a fost finanţat în totalitate de către Asociaţia „Eybens- Vama- Roumanie” şi se adaugă la cele şapte trasee turistice care atrag din ce în ce mai mulţi turişti români şi străini care pot descoperi frumuseţile peisajului bucovinean, tradiţiile şi obiceiurile localnicilor.

Suntem convinşi că aceste relaţii se vor menţine şi dezvolta în aşa fel încât, atât elevii cât şi adulţii să beneficieze de cât mai multe schimburi cultural-artistice, sportive şi de iniţierea altor proiecte de care să beneficieze cât mai mulţi localnici, dar şi turiştii care ne vizitează localitatea.

Școala ”Iorgu Toma” din comuna suceveană Vama beneficiază de confort termic optim în prezent, după ce instituția a fost dotată cu o nouă centrală. Investiția a fost posibilă cu sprijinul autorităților franceze din Eybens, localitate înfrățită cu comuna suceveană Vama. În baza unui protocol încheiat între primăria Eybens, primăria Vama și școala vămeană beneficiară, autoritățile locale din comună s-au angajat să realizeze din bugetul propriu investiția în clădirea necesară și au și îndeplinit integral angajamentul. Autoritățile franceze din Eybens au contribuit cu cinci mii de euro la acest proiect iar prin efortul comun au fost montate pentru încălzirea elevilor școlii două cazane echipate cu sisteme complete de funcționare, calorifere și instalații. Potrivit precizărilor reprezentantului școlii beneficiare, prof. Gheorghe Boca, investiția și-a dovedit utilitatea imediat iar diferența de confort termic față de perioada precedentă este incontestabilă: ”Știu de 40 de ani cum a fost în clădire din punct de vedere termic. Și pot spune că de 4 decenii nu a fost niciodată așa de bine și de cald pentru copii”.

Primarul comunei Vama, Nicolai Baltag ne-a explicat că autoritățile franceze din comuna-soră au fost foarte apropiate de vămeni și foarte interesate de nevoile reale ale localității sucevene. ”Eu sunt foarte mulțumit de colaborarea prietenilor noștri din Eybens, care au dovedit că înfrățirea între localități nu este doar o noțiune abstractă de protocol, ci poate deveni o formă reală de apropiere, de sprijin, ca între frați. Ne-au ajutat foarte mult până acum și nu putem să le mulțumim destul, mai ales pentru că relațiile noastre nu se opresc aici iar localitatea-soră Eybens continuă să se intereseze cum poate ajuta concret comunitatea noastră”, ne-a relatat domnul primar Nicolai Baltag.

Colaborarea cu Sante Marie

Comuna suceveană Vama și localitatea italiană Sante Marie au devenit oficial ”surori”. Oficialii celor două unități administrative au semnat un protocol de înfrățire, care va însemna o colaborare extinsă între cele două comunități locale.

Localitatea italiană cu mai puțin de 1500 de locuitori face parte din provincia L’Aquila, regiunea Abruzzo. Se află la cca 80 km de capitala statului, într-o zonă montană foarte pitorească și liniștită. De altfel, este recomandată chiar de edilii locali ca ”oază necontaminată unde domnește liniștea și armonia”. Printre resursele și atracțiile locale se numără și castanele comestibile, care în zonă sunt subiect pentru festivaluri și concursuri. În localitatea montană se află în prezent și o comunitate mică de români, care muncesc în general în activități de îngrijire a persoanelor și forestiere și sunt foarte respectați de localnici.

Ideea înfrățirii celor două localități s-a născut în 2009, când oficialii din Vama au participat, la Câmpulung Moldovenesc, la o întâlnire a edililor locali cu o delegație a Comunității Montane Valle Roveto. Propunerea venită din partea primarului vămean Nicolai Baltag a fost primită cu interes de italieni și în scurt timp au avut loc primele contacte cu oficialii localității italiene Sante Marie. Înfrățirea este sprijinită din fonduri europene, pentru că între timp partea italiană a promovat acest demers în cadrul proiectului ”Europa unită și activă”, care a fost acceptat pentru finanțare. Proiectul prevede realizarea unor activități între Sante Marie și Vama, prin colaborarea cu Comunitatea Montană Valle Roveto și Gal Terre Aquilane.

Semnarea oficială a protocolului de înfrățire s-a derulat în Italia. Documentul prevede că localitățile înfrățite vor promova toate tipurile de relații sociale oportune dezvoltării. În ambele localități se vor organiza activități culturale diverse, întâlniri între asociații profesionale, sociale și investitorii din ambele zone, acțiuni pentru facilitatea accesului la informații specifice activităților industriale, artizanale, comerciale. Totodată, cele două localități au convenit promovarea inițiativelor turistice și schimburilor de experiență între cetățeni. ”Ne-am propus să relaționăm în mod liber și spontan, pentru a stimula și determina o dezvoltare deopotrivă spirituală și materială. Relațiile noastre se bazează pe o dorință comună de înțelegere, prietenie și prosperitate și dorim să consolidăm aceste relații”, ne-a declarat primarul vămean Nicolai Baltag.

Comuna VAMA, o localitate de referinta situata in neasemuit de frumoasa Bucovina, va asteapta in calitate de turisti, investitori, oferind un impresionant potential de obiective turistice si oportunitati de investitii pentru afaceri reusite.

Aici, autoritatile locale, in frunte cu un OM si un Primar respectabil si de nadejdie, va astepata pline de solicitudine fata de toti oamenii de calitate de buna credinta ! Intr-o viata de OM, merita cu prisosinta, sa vizitati si sa cunoasteti frumusetiile naturale, istorice si culturale ale localitatii VAMA si ale BUCOVINEI !