Comuna Berzeasca - Caraș-Severin

 
Localitatea Berzasca este asezata in Clisura Dunarii la 74 km in amonte de Orsova din judetul Mehedinti si la 58 km in aval de Bazias. Este situata in sud-estul judetului Caras-Severin si are o populatie de peste 3000 de locuitori.

Comuna Berzasca face parte din aria protejata Parcul Natural „Portile de Fier”; avand si cea mai mare suprafata cuprinsa in zona protejata comparativ cu celelalte comune.

De asemenea comuna are si o pozitie centrala in cadrul parcului, iar satul Berzasca este asezat pe malul Dunarii, la distanta aproximativ egala fata de localitatile care definesc Parcul : Bazias si Gura Vaii.

In iunie 2007, Comuna Berzasca a finalizat Planul Strategic de Dezvoltare social-economica a Comunei Berzasca, jud. Caras-Severin, 2007-2013, iar in iunie 2008 a fost finalizat si Planul urbanistic general (PUG) al Comunei.

Vecinatatile teritoriului comunei Berzasca sunt:
la nord – pe crestele Muntii Almajului se invecineaza cu localitatile cehe Ravesca si Girnic din comuna Bania;
la est – comuna Svinita, din judetul Mehedinti;
la sud – cu fluviul Dunarea, granita naturala cu Serbia.
la vest – comuna Sichevita.

Perimetrul comunei este orientat nord-sud, ocupand depresiunea intramontana Liubcova – Berzasca si o parte din terminatia sudica a crestei mediane a muntilor Almajului, la 42 km fata de Moldova Noua, 74 km fata de Orsova si 150 km fata de Resita. In urma lucrarilor hidroenergetice din zona, localitatea Drencova a fost stramutata langa vatra localitatii Berzasca.

Comuna Berzasca este situata intr-o zona de frontiera externa a Romaniei. Ea face parte din zona de frontiera, cu o latime de 30 km fata de fontiera de stat (Legea 243/2002). Accesul in Berzasca se realizeaza pe cale auto utilizand DN 57A Orsova – Moldova Noua – Oravita – Moravita. Localitatea Bigar este legata de centrul de comuna prin DN 57A, Berzasca – Cozla si DC 47- Cozla – Bigar, de pe valea Sirinia. La nivelul comunei exista mai multe drumuri forestiere si comunale, cum sunt: drumul comunal din localitatea Liubcova spre Ravensca si cel forestier de pe valea Berzasca si Dragoslavele, cu acces spre Bigar.

Comuna Berzasca face parte din zona Defileului Bazias – Gura Vaii, fiind cuprinsa in cea mai mare parte in zona de Rezervatie a “Parcului Natural Portile de Fier”, care se impune prin diversitatea, varietatea, originalitatea si unicitatea ecosistemelor ce o compun si prin pitorescul inegalabil al Defileului Dunarii.

Dintre cele trei sate asezate pe Dunare (exceptie facand satul Bigar, asezat inspre est, in interiorul Muntilor Almajului), Cozla este cel mai sudic sat al Comunei Berzasca.